vasthouden die stress
Sharon Elgers, stress & burn-out coach, helpt jou bij stress, overspannenheid en burn-out. Coachen gebeurt persoonlijk, video, Facetime, Skype of face to face
Elgers, coaching, consult, burn out, stress, vertrouwd, Schiedam
460
post-template-default,single,single-post,postid-460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Vasthouden die stress

Vasthouden die stress

Goede voornemens? Dit jaar is mijn jaar? Nu ga ik alles anders doen? Welnee, allemaal leuke ideeën en als ze reëel zouden zijn dan zouden we allemaal fit zijn, niet meer roken, minder drinken, meer tijd voor ons gezin hebben en zo stressvrij leven. Weet je wat het is met goede voornemens? Die mislukken. Bijna altijd.

Want waarom een streefdatum hebben om te gaan sporten of gezonder te eten? Natuurlijk, in december snoep je meer en zal er vaker een fles wijn doorheen gaan. Maar goed, daar is het december voor (of Pasen, of zomer, of..). Als er een juiste balans is tussen gezond en fit leven en dan af en toe lekker zondigen, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Zo werkt het ook met stress. Zonder stress geen succes, raak je ingedut en kun je zelfs in een vorm van onderspanning raken. Je hebt een bepaalde mate van spanning nodig, in je werk, in je relatie, in elke vorm van sport of hobby. Want die spanning zorgt ervoor dat je jezelf activeert, dat je net een stapje verder kan zetten. En dan niet dat stapje te ver he, dat willen we niet. Dus om nou net dat beetje spanning vast te houden, geef ik je hier wat tips.

 

Leg die lat net een stukje hoger.

Het is heerlijk om een rustige dag op je werk te hebben. Even alle losse eindjes afronden, kleine klussen eindelijk oppakken. Maar het is alleen maar fijn als je een rustige dag hebt, na een drukke periode. Elke dag een rustige dag maakt je inspiratieloos en vlakt af. Zoekt daarom de uitdaging. Ga eens in gesprek over een extra taak, ga een verdiepende training doen en bespreek een eventuele promotie. Op deze manier werk je proactief aan je toekomst en kun je stappen zetten die je eerder niet voor ogen had.

 

Vier je successen

We zijn in Nederland zo calvinistisch als het maar zijn kan. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Kop boven het maaiveld? Afhakken die handel.  Neem een voorbeeld aan de Amerikaanse mentaliteit. En ja, nu ga je gelijk zeggen “dat is zo nep en overdreven”. Misschien wel, maar het motiveert wel. Bespreek thuis of op je werk wat er goed is gegaan in je werk. En vier! Vier de successen, trek een fles champagne open als je al je achterstanden hebt weggewerkt. Eet een stuk taart als je die klus voor die lastige klant hebt afgerond. Je werkt niet alleen voor het geld maar ook om een zinvol en betekenisvol bestaan te hebben. En dan gaat het helemaal niet om de grote gebaren, maar juist om het kleine wat in elke baan kan bestaan.

 

Besef dat het maar werk is

Mensen zoeken vaak naar passie. Willen van hun hobby hun beroep maken. Dat kan niet altijd. We hebben een baan nodig om de rekeningen te betalen. En dan het liefst eentje die aansluit op de wensen en ambities die we hebben. Dat kan nu eenmaal niet altijd. Droombanen bestaan niet. Een baan is een middel dat zorgt dat je dingen kan doen waar je het meest gelukkig van wordt in het leven. En dan is het natuurlijk fantastisch als je dat doet op een manier waar je ook je plezier uithaalt, maar onthoud: het is maar werk.

Maar stel dat die stress toch teveel wordt, neem dan vooral even contact met me op. Samen kunnen we dit wel aan!