De (on)waarheden rondom stress en burn-out - week 47 - Elgers Coaching & Consult
Sharon Elgers, stress & burn-out coach, helpt jou bij stress, overspannenheid en burn-out. Coachen gebeurt persoonlijk, video, Facetime, Skype of face to face
Elgers, coaching, consult, burn out, stress, vertrouwd, Schiedam
451
post-template-default,single,single-post,postid-451,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

De (on)waarheden rondom stress en burn-out – week 47

De (on)waarheden rondom stress en burn-out – week 47

Elke week bespreek ik in mijn blog een feit of fabel rondom stress en burn-out. Dit doe ik vaak naar aanleiding van een artikel wat er die week verschenen is. Het onderwerp is ‘hot’ op dit moment. De kranten staan er bol van, maar niet alles wat je leest klopt of is passend bij jouw situatie. Daarom help ik je een handje!

Vandaag:

Ik heb nu eenmaal een stressvolle baan, niks aan te doen ‘Ik heb een drukke baan dus werkstress hoort erbij’, hoorde ik onlangs iemand zeggen. Is dat zo? Ja en nee…

Als je een baan hebt waar veel druk op je wordt uitgeoefend dat doet dat iets met je. Maar dat betekent niet dat je daardoor veel werkstress moet ervaren. Een hersenchirurg bijvoorbeeld, heeft een enorm verantwoordelijke en risicovolle functie. Maar dat betekent niet dat hij onder druk staat door werkstress. Spanning zeker wel, werkstress is het niet. Zo ken ik uit mijn oude functie nog wel de tegenstrijdigheden binnen een team. De één komt om in het werk, de ander doet het met de 2 spreekwoordelijke vingers in de neus. Is dan de ene collega beter dan de ander? Is er eentje lui en moet de ander het werk doen? Ligt het dan dus aan de privésituatie? Vaak is dat niet wat er aan de hand is. Wel heeft het te maken met of werk bij je past.

Bekleed je een functie die op je werk- en denkniveau is, heb je voldoende ruggenspraak en vind je het werk wat je doet leuk? Top, blijven doen! Maar merk je dat je achter de feiten aan loopt, soms maar net je deadlines haalt en die mailbox maar vol blijft stromen? Misschien is er dan iets niet helemaal in de haak. En het kan wel he, soms even zo’n stressvolle periode. Daar wordt niemand slechter van. Maar als je elke werkdag afsluit met het gevoel dat je wéér steken hebt laten vallen, dan lekt er elke dag een beetje energie weg. Met als gevolg: een lege batterij.

Klinkt allemaal logisch toch? Maar wat kun je er nou aan doen als je tot die 2e categorie hoort?

Ik hoor je denken ‘”ja een andere baan maar zoeken”. Dat zou de rigoureuze Sharon ook doen. Maar de bedachtzame Sharon heeft ook nog iets minder kort door de bocht tips:

  1. Praat met je leidinggevende!

Het is zo’n open deur en toch stappen mensen niet snel naar hun werkgever. ‘Hij denkt vast dat ik mijn werk niet aan kan’ of ‘Ik wil mijn zwakte niet tonen’. Maar de taak van een leidinggevende is ook steun bieden als het even wat tegen zit. En samen een oplossing bedenken. De werkgever heeft er ook meer aan als je het tijdig aangeeft, in plaats van dat je straks overspannen (of erger) uitvalt.

  1. Onderzoek welk aspect van je werk je zwaar valt en probeer hier jezelf in te onderwijzen

Niet alles in een functie is even zwaar. Het ene aspect ligt je heel goed, het andere stel je maar uit en uit totdat het een enorm obstakel is geworden. Als je helder hebt waar jij zweethanden van krijgt, zoek eens uit of daar verdiepende cursussen binnen je bedrijf voor zijn. Of buiten je organisatie. Je werkgever zal er vast ook mee instemmen als je kunt aangeven waarom dit voor jou in je werk zal helpen.

  1. Vraag hulp aan collega’s

Zelfde als bij punt 1. Zoek elkaar op!

Al doe je hetzelfde werk, houd het nog niet in dat je het allemaal op dezelfde manier doet. Zelfs de caissières bij Albert Heijn hebben allemaal hun eigen werkwijze, die ze zich eigen hebben gemaakt. Praat met elkaar, kijk het kunstje bij elkaar af. En als het werk het toe laat, kijk of jullie werk van elkaar kunnen overnemen. Elkaar versterken werkt dubbel zo goed!

  1. Maak een dagplanning

Ook als je geen werkstress ervaart is het maken van een dagplanning ideaal.

Neem even de tijd als je je dag opstart om een aantal zaken die je echt af móet hebben op een rijtje te zetten. Daar begin je dan ook echt mee. Je zal zien dat sommige zaken minder tijd kostten dat je dacht en dan houdt je tijd over voor taken van de lagere prioriteit. Het is gewoon al fijn om lijstjes af te kunnen strepen, maar het werkt ook verhelderend als je prioriteiten aan taken kan geven.

  1. Wissel werk en ontspanning af

Hoe druk je ook bent, je kunt gewoonweg niet de hele dag pieken. Neem de tijd voor je lunchpauze. Ga even koffie drinken met collega’s of wandel even een stukje om na je toiletbezoek. Het klinkt heel logisch, maar man wat is het belangrijk om niet constant in de ‘aanstand’ te staan.

En zo zijn er nog heel wat andere manieren om die werkstress te tackelen.

Mocht je hier meer van willen weten, neem dan zeker contact met me op! Samen kunnen we die functie van jou eens onder de loep leggen en binnen 4 weken zie je het misschien weer helemaal zonnig!

Als je nou een artikel leest over stress of burn-out wat je opvalt, tip me! Dan duik ik er eens lekker in!